El Formatge

Tast de Formatges

Guia del Formatge

Facilitat per ACREFA

Asssociació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà 

Un Tast de Formatges

La manera més clàssica de seleccionar els formatges d’un tast és construir-lo a partir de la varietat de textures, sabors, formes i de llets: un formatge jove, una pasta tova i florida, un formatge de pell rentada, una pasta dura madurada, un formatge blau i una mica de tupí per acabar, podrien ser un bon exemple.

Però pot haver altres maneres de configurar un tast i seleccionar-ne els formatges: els formatges d’un territori que hagueu visitat recentment o un tast d’una varietat de llet/animal, poden ser bons exemples.

Conservació

El formatge és un producte viu i natural, és a dir està  ens constant evolució des de que s’elabora fins que es consumeix. És per aquesta raó que el formatge és fràgil i delicat i cal tenir-ne cura per consumir-lo i gaudir-lo en les millors condicions.

Si disposeu d’un espai airejat, fosc i amb temperatures  estables (8 a 14 graus), aquest serà el lloc on guardareu els vostres formatges. Molt probablement no  teniu un espai així,  doncs la millor manera és conservar-lo a la part menys freda de la nevera.

Emboliqueu els formatges amb paper film transparent, deixant la crosta lliure perquè puguin respirar. També els podeu embolicar amb paper de cuina porós o draps de cuina néts i humits.

Preparació del Tast

Podem acompanyar el tast de formatges amb molts productes, escolliu sempre productes artesans i de qualitat, que estiguin a l’alçada dels formatges i que es complementin de manera natural.

Preparació del Tast

El "postgust" fa referència a les sensacions residuals que queden a la boca després d'haver degustat el formatge. Aquesta fase permet fer una anàlisi detallada dels aromes, sabors i textures que persisteixen.

Durant la degustació, el formatge es fon a la boca, permetent que els seus sabors i textures es desprènguin. Aquesta interacció amb els aromes retronasals ens ajuda a descobrir totes les característiques del formatge.

Entre tast i tast de formatges, és recomanable menjar una molla de pa, pomes àcides o beure alguna beguda refrescant. Això ajuda a netejar i neutralitzar les sensacions deixades pel formatge anterior.

El pa i les fruites, com les pomes àcides, juguen un paper important en una degustació de formatges. Ajuden a netejar el paladar entre tastos i també poden complementar els sabors dels formatges.

L'aroma retronasal és l'experiència olfactiva que es produeix quan exhalem després de tenir el menjar a la boca. Aquesta interacció ajuda a intensificar i percebre millor els sabors i aromes del formatge, enriquint la experiència de degustació.